Azjatyckie inspiracje

Obrazek

Od pewnego czasu jestem wielką fanką wszystkiego, co łączy się ze smakami Azji. Zaczęłam samodzielnie eksperymentować z japońską zupą miso i różnego typu makaronami. Słonawy smak sosu sojowego jest ostatnio jednym z moich ulubionych. Po odkryciu marketu ze wszystkimi azjatyckimi dobrami, postanowiłam spróbować zmienić trochę kierunek swojej kuchni, w której orientalne smaki raczej nigdy nie gościły. Dziś przedstawię wam bardzo prosty przepis na azjatycki smak, który każdy może zrobić w zaciszu swojej niekoniecznie azjatyckiej kuchni. Pałeczki w dłoń.

Składniki:

Wieprzowina (można śmiało zastąpić każdym innym mięsem)

Dwie marchwie

Cebula

Fasolka szparagowa (ja użyłam płaskiej odmiany)

Bulion np. z kaczki

Sos sojowy

Garść kiełków soi

Makaron chiński

Mięso kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni. Marchew kroimy w kostkę lub paski, cebulę w pióra. W między czasie podgotowujemy fasolkę. Do mięsa dodajemy pokrojoną marchew i cebulę, smażymy przez kilka chwil po czym zalewamy niewielką ilością bulionu.  Czekamy aż mięso zmięknie (uważamy jednak, by nie rozgotować warzyw, powinny zachować swoją chrupiącą konsystencję)  i dodajemy podgotowaną fasolkę i kiełki soi. Dodajemy kilka łyżek sosu sojowego. Makaron gotujemy 2 min po czym dodajemy go do sosu. Voila i gotowe! 🙂

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

 

Advertisements

4 thoughts on “Azjatyckie inspiracje

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s