Tarte 3 fromages

Obrazek

Nic spektakularnego, nic odkrywczego a jednak. Dziś prezentuję Wam pomysł na szybki, łatwy i jakże pyszny obiad. Żyjąc w Paryżu rozkochałam się w różnego rodzaju tartach, które teraz przygotowuję dość często, bawiąc się ich zawartością. Jako, że uwielbiam sery i wiem, że kilku z moich stałych czytelników też jest ich amatorami, dziś podzielę się z Wami moją ostatnią zabawą w kuchni – tartą 3 sery, która może nie jest niczym zaskakującym, ale może kogoś zawsze zainspirować. Wygląda pysznie i wierzcie mi, że smakuje jeszcze lepiej.


 

Rien de spectaculaire et rien de nouveau mais quand même. Aujourd’hui je vous présente une idée pour un dîner savoureux et facile à faire. En vivant en France je suis tombée amoureuse avec toute sorte de tartes salées que je cuisine souvant en jouant avec leur contenu. Comme j’adore les fromages et sachant que quelques de mes lecteurs partagent ma passion, j’ai décidé de vous présenter ma dernière expérience culinaire – la tarte 3 fromages, qui n’est pas trop originale mais pourtant tres délicieuse. Ainsi, je vous invite à table!

Obrazek

Przepis/Recette

Opakowanie ciasta francuskiego / Pâte feuilletée

3 jajka / 3 oeufs

2-3 łyżki śmietany 12% / 2-3 cuil. à soupe de crème fraîche

Połowa roladki sera koziego / Chevre

100 gr camemberta / 100 gr du camembert

100 gr tartego sera żółtego / 100 gr du emmental râpé

50 gr łososia wędzonego / 50 gr du saumon fumé

5 pieczarek średniej wielkości / 5 champignons de taille moyenne

Kilka pomidorów suszonych w zalewie / Quelques tomates séchées

sól, pieprz / sel, poivre

Pieczarki pokroić i podsmażyć na patelni. Ciasto francuskiego rozłożyć na formie do tarty. Pokrojony camembert i ser kozi ułożyć na cieście, dodać pieczarki i pokrojone pomidorki. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą i pieprzem – zalać ciasto. Na wierzch ułożyć plastry łososia wędzonego i  wszystko posypać tartym serem żółtym. Piec ok. 25 min.


 

Coupez des champignons et cuisez les dans une poêle. Placez la pâte feuilletée dans le moule. Mettez du camembert et du chèvre coupé sur la pâte, puis ajoutez des tomates séchées et les champignons. Mélangez des oeufs avec de la crème fraîche dans un bol, et assaisonnez avec du sel et du poivre. Versez sur la pâte. Enfin, placez les tranches du saumon fumé et saupoudrez avec de l’emmental râpé. Laissez au four environ 25 min.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Advertisements

7 thoughts on “Tarte 3 fromages

  1. Oooo! To ja juz wiem o jaką tartę będę prosiła jak się zobaczymy. Sery sery sery – to zdecydowanie ja należę do tych czytelników, którzy je uwielbiają. Właśnie zgłodniałam,ale będę twarda – odbiję sobie w święta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s